17 nov

A tökéletes grafikus. Létezik vagy sem?

A tökéletes grafikus. Létezik vagy sem?

Munkánk során sokszor gondolkodtam, hogy létezik-e a megbízók álma, a legjobb grafikus. Ő az, aki minden feladatot tökéletesen megold, hozzá lehet minden problémával fordulni, gyorsan, pontosan és reális áron dolgozik.

A több éves tapasztalat megadta a választ: nem és igen.

A tökéletes grafikus: nem!

A fent leírtak alapfeltételek egy üzleti alapon szolgáltatást nyújtó grafikus esetében. Ezen túl van még pár szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

A jó minőségű munka alapfeltétele, hogy megfelelő kommunikáció történjen a megbízó és a grafikus között. Ha nincs meg a közös értékrend, a hasonló stílus, és a fogalmak azonos értelmezése, akkor egy kínszenvedés a munka. Sajnos már nekünk is sikerült belefutni pár ilyen projektbe. Az átadott munka szép lett, de az oda vezető út kegyetlenül embert próbáló, minden kitartás és empátia szükséges, hogy végig kitartsunk egymás mellett.

Hiába teljesít egy grafikus vagy grafikai stúdió tökéletesen egy munkában, díjnyertes alkotások készülhetnek, egy másik megbízásnál lehetséges, hogy nincs meg a közös hang. És akkor a minimum, hogy nem lesz kellemes a projekten dolgozni, de konfliktusok is adódnak majd a projekt során, ami nem nevezhető tökéletes munkakapcsolatnak. Ez semmiképpen sem fog előnyére válni a grafikus által készített munkának.

A tökéletes grafikus: igen!

Viszont ha megvan ez a közös hang, akkor szinte magától megy a munka. Nincsen 32 korrektúra forduló, nézzük meg így is és úgy is szakasz, és a megbízónak sem lesz hiányérzete, hogy lehetne ez még jobb is.

Egy tapasztalt, sok és sokféle ügyféllel dolgozó grafikus kellő tapasztalatot gyűjtött össze, hogy felismerje a megbízó személyiségét, tudja irányítani a projektet, és helyre teszi az értékrendet, ezzel elősegítve a közös hang kialakítását. Szakmaiságával, példákkal és adatokkal meg tudja győzni a megbízót, hogy ha hibás elképzelést szeretne végig vitetni. És ez mindkét félnek jó, hiszen a cél közös: hatékonyan működő vizuális kommunikáció kialakítása.

 

– balder –

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.